نشان تجارت - کافئین یک ترکیب شیمیایی خوراکی است که در گیاهان مختلفی نظیر قهوه، کاکائو، کولا و چای یافت میشود و قادر به القای احساس بیداری است.
به طور ویژه این ماده آلکالوئیدی از دسته متیل گزانتینها به شمار میرود که خواص مشابهی با تئوفیلین دارد. هرچند فرمهای خوراکی کافئین سالها است که توسط مردم سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد، اما به تازگی توجه بیشتری به انواع موضعی آن و مزایایی که میتواند برای سلامت پوست انسان داشته باشد شده است
کافئین موضعی مادهای عالی برای بهبود پف و همینطور تیرگی زیر چشم ناشی از آن است. از آن جایی که نتایج مطلوب این ترکیب طولانی مدت نیستند، باید به صورت منظم و روزانه استفاده شود. مصرف هر روزه کافئین در نهایت سبب کمک به درخشندگی بیشتر پوست میشود.
کافئین یک منقبض کننده عروق است و از این رو استفاده موضعی از آن به منظور کاهش التهاب، قرمزی، پف و تورم از مسیر کاهش جریان خون ناحیه ای، چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد. البته این همه ماجرا نیست.
شرکتهای تولیدکننده محصولات مراقبتی متعددی وجود دارند که معتقد هستند افزودن ماده مذکور به کرمهای دور چشم، سرمهای پوستی و حتی کرمهای لاغری موثر خواهد بود. شماری از آنها ادعا میکنند که کافئین حتی قادر به کاهش سلولیت خواهد بود!
دکتر جان جی زامپلا استادیار گروه پوست رونالد او. پرلمن میگوید: مطالعاتی که تا به امروز در راستای تاثیرات درمانی کافئین انجام شده اند، نتایج ضد و نقیضی را نشان میدهند. همچنین در عمل ثابت شده است که محصولات حاوی این ترکیب در یک سری از کیسها موثر و در موارد دیگر بی اثر بوده اند.
برای مثال اگر با مشکل تیرگی زیر چشم توام با پف کردگی رو به رو باشید، کافئین گزینه مناسبی خواهد بود.
در مقابل چنانچه این عارضه ناشی از محتوای ژنتیکی انتقال یافته از والدین شما باشد، کافئین تاثیر چندانی نخواهد داشت.
همین موضوع در خصوص قرمزی نیز صدق میکند. اگر التهاب و قرمزی به صورت مقطعی به وجود آمده و شدت متوسطی داشته باشد، میتوان به درمان با کافئین امیدوار بود.
این در حالی است که قرمزی ایجاد شده در اثر روزاسه متوسط تا شدید نیازمند درمان اختصاصی خود خواهد بود.
زمانی که کافئین به عنوان یک محصول مراقبتی به خصوص برای سلولیت مصرف شود، توانایی حل کردن چربیهای زیر پوست با تبدیل آنها به اسیدهای چرب را دارد که نهایتا به وسیله گردش خون از بدن خارج شده و به انرژی و دی اکسید کربن متابولیزه میشوند.
با این حال باید توجه داشت که کافئین موضعی تنها به حذف چربیهای زیر پوستی کمک میکند و با چربیها اطراف اندامهای داخلی کاری ندارد.
کافئین در ترکیب با سایر محتویات کرمهای لاغری و آنتی سلولیت، به تحریک از بین رفتن اسید چرب از لایه چربی کمک میکند.
در این مورد داستان مقداری متفاوت است. طبق مقالهای که از طریق انتشارات جان وایلی و پسران در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است، کافئین علاوه بر محدود سازی عروق خونی و ایجاد انقباض در آنها، میتواند آنزیمهای تجزیه کننده چربی را نیز فعال کند. به همین دلیل ممکن است که در کاهش سلولیتها هرچند به صورت جزئی موثر واقع شود.
در این مطالعه محققان از ۱۵ نفر داوطلب خواستند که کرمهای ضد سلولیت حاوی کافئین را ۲ بار در روز و به مدت ۶ هفته روی رانها و ناحیه داخلی بازوهای خود امتحان کنند. پس از گذشت زمان آزمایش، ۱۲ نفر گزارش کردند که سلولیت آنها بهبود یافته است.
همچنین طی این ۶ هفته به طور متوسط اندازه دور رانها ۰.۷ سانتی متر و قسمت بالای بازوها هم ۰.۸ سانتی متر کاهش داشت. اما لازم به ذکر است که مطالعه به علت عدم تعریف گروه کنترل و جامعه آماری کوچک محدودیتهایی داشته است که بر ضریب اطمینان نتیجه نهایی اثرگذار هستند.
همانطور که گفته شد فواید کافئین برای درمان اختلالات پوستی و شفاف سازی آن با چالشهای زیادی همراه است. در این میان یک سری از مزایا به اثبات رسیده اند و در خصوص برخی دیگر اختلاف نظر وجود دارد.
کافئین حاوی آنتی اکسیدانهایی است که قادر به محدود سازی رادیکالهای آزاد هستند و بدین ترتیب از ایجاد خطوط ریز و چین و چروکهای پوستی جلوگیری میکنند.
به نظر میرسد که روغن دانه قهوه سبز که متشکل از کافئین است، به افزایش تولید کلاژن و الاستین کمک کرده باشد.
لازم به ذکر است که در صورت بروز هرگونه علائم حساسیتی، فرد باید استفاده از محصولات موضعی کافئین دار را قطع کند. در آنهایی که دچار واکنشهای آلرژیک نمیشوند.
فرآوردههای مد نظر را میتوان روزی ۱ الی ۲ بار مصرف کرد. تنها کافیست پوست خود را با شوینده مناسب پاک کرده و سپس از سرمها یا محصولات موضعی دیگر حاوی کافئین استفاده کنید.
استفاده از کافئین توام با ویتامین سی و عصاره جینسنگ، میتواند تاثیر بهتری در روند بهبود کیفیت پوست و روشن سازی آن داشته باشد.